Hague II_056

Esther Siekman

Stagiair

Als stagiair werd ik met open armen ontvangen en volledig opgenomen in het team, wat mijn stage natuurlijk nog veel leuker en leerzamer maakte.

Hague II_041

Wat houdt je baan in?

Ik ben een onderzoeksstagiair bij het team dat werkt aan een programma rondom mensenhandel. Ik ben betrokken bij een onderzoek waarin we tijdelijke opvang en begeleiding aan buitenlandse slachtoffers bieden, die tussen wal en schip vallen. Dit zijn mensen die in een kwetsbare positie verkeren, geen aanspraak kunnen maken op een verblijfsregeling en voor wie er geen andere voorzieningen zijn. 

Mijn rol binnen het team omvat het ondersteunen bij de effectmeting van het onderzoek en het begeleiden van cliënten.

De duur van mijn stage van zes maanden valt samen met de looptijd van het onderzoek. Mijn dagen zijn heel gevarieerd. Ik besteed veel tijd aan het bezoeken van cliënten, het maken en uitvoeren van evaluaties, het notuleren van intakegesprekken en overleggen met het team in Den Haag. Daarnaast assisteer ik bij andere projecten binnen programma mensenhandel, zoals het uitvoeren van jurisprudentieonderzoek en het verzamelen van informatie voor een overzicht over werken in Nederland als asielzoeker/statushouder voor opvang. Kortom, ik heb me op verschillende gebieden kunnen ontwikkelen en heb echt praktijkgerichte ervaring opgedaan.

Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen?

Ik kwam tijdens mijn studie regelmatig in aanraking met het werk van het Rode Kruis en was telkens onder de indruk van de inzet en impact. Daarom heb ik tijdens mijn studie al meerdere keren op de website gezocht naar mogelijke stagevacatures. Toen ik aan het einde van mijn studie en aan het begin van mijn tussenjaar de vacature voor een onderzoeksstage over het onderwerp waar ik een erg grote affiniteit mee heb, heb ik me dan ook meteen aangemeld.

Wat vind je het leukste aan het werk en de organisatie? 

Een van de meest waardevolle aspecten van mijn werkervaring is de oprechte drijfveer van alle collega's die ik heb ontmoet om anderen te helpen en de wereld een beetje beter te maken. Het is inspirerend om te zien hoe toegewijd en betrokken iedereen is. Of het nu gaat om collega's op het verenigingskantoor, opvanglocatie of op een districtskantoor, deze gedeelde passie is overal voelbaar. Het is niet alleen merkbaar in de manier waarop collega's hun werk uitvoeren, maar ook in hoe iedereen met elkaar omgaat. Als stagiair werd ik met open armen ontvangen en volledig opgenomen in het team, wat mijn stage natuurlijk nog veel leuker en leerzamer maakte. 

Wat zou een nieuwe collega of stagiair moeten weten? 

Het bieden van hulp aan mensen op momenten dat ze het echt nodig hebben, is ontzettend dankbaar werk. Als student kom je snel terecht in een bepaalde bubbel, hoezeer je ook probeert daar niet in te blijven of komen. Binnen mijn studie leerde ik veel over mensenhandel en andere mensenrechten schendingen, maar ik bleef omringt met mede studenten waar voor veel de dagelijkse zorgen op hele andere gebieden liggen.   

Door het werk kreeg ik een kijkje in een andere wereld en manieren waarop onze systemen niet voor iedereen makkelijk zijn ingericht. Buiten dat ik al een steentje kon bijdragen, was het ook leerzaam om hier überhaupt op een directere manier inzicht in te krijgen. Ik geloof sterk in het belang van het doorbreken van die 'bubbel' voor de nieuwe studenten, en ik ben daarom dan ook bijzonder dankbaar dat ik deze kans heb ervaren!  

Kun je iets zeggen over je ontwikkeling bij het Rode Kruis?

Ik kwam bij het Rode Kruis aan als een verse bachelor student met veel theoretische kennis (dacht ik) maar weinig praktische ervaring. Het hoofddoel van mijn stage was dan ook om meer te leren over deze praktische kant en een meer ‘slachtoffer’ georiënteerde ervaring te hebben. Dit is zeker gelukt door mijn betrokkenheid bij het uitvoeren van het onderzoek en de interactie met onze cliënten, collega's en andere organisaties waarmee we samenwerkten. Hoewel ik zeker nog verder wil studeren, zal ik alles wat ik hier heb geleerd meenemen in mijn keuzes voor mijn master en mijn verdere loopbaan.

Wil je net als Esther weten wanneer de stage die bij jou past beschikbaar is? Schrijf je in voor de job alert of kijk hier bij de stage vacatures

Jouw ideale vacature niet kunnen vinden?

Schrijf je in voor onze vacature alert en je bent als eerste op de hoogte wanneer wij een nieuwe vacature in jouw vakgebied openen!

Contact

Hoofdkantoor Den Haag
Naar contact

Over ons

‘Samen mensen écht verder helpen’ is de drijfveer van onze talenten. Dat is ons maatschappelijke doel. Door onze ambities samen te brengen met het talent van mensen zoals jij, bouwen we aan een organisatie met impact en betrokkenheid. Zit helpen in jouw DNA? Dan is er ongetwijfeld een rol binnen het Rode Kruis die bij je past.

Meer over ons